Çayırhan / Nallıhan -Ankara

Sevki_Silan_Nallihan_IMG_1678

Çayırhan; Ankara’ya 120 km, Beypazarı’na 23 km, Nallıhan’a 35 km uzaklıkta ve Nallıhan’ın en büyük beldesi. 1956 yılında Sarıyar Barajı Gölü suları altında kalan Çayırhan şimdiki alana yerleşmiş. Çayırhan’daki tarihi han kalıntıları da sular altında kalmış. Denizden yüksekliği 500 metre olan olan Çayırhan Soltaboğazı’ndan başlıyarak göl alanı ve çevresi çok ilginç yer şekillerinin oluştuğu güzelliklerle eşine ender rastlanan bir doğa harikası. Kat kat yeşil, kırmızı, mavi, sarı, gri renkleriyle adeta birer gökkuşağını andıran irili, ufaklı tepeler görenleri büyülemekte…

Sevki_Silan_Nallihan_IMG_1466 Sevki_Silan_Nallihan_IMG_1469

 

 

 

 

 

 

Çoğunlukla kiltaşı, killi kumtaşı, volkanik kül, tüf, kumtaşı ve ince çakıldan oluşan renkli katmanlı kayalardan oluşan Çayırhan beldesindeki bu volkanik kül oluşumları üzerinde ot dahi yetişmemektedir.

Volkanik küllerden oluşan tepelerin araları yağmur suları nedeniyle yüzlerce metre oyulmuş, bazı yerlerde çok büyük uçurumlar oluşmuş. Yüzeyinde tek bir ot parçasına, tek bir karıncaya, tek bir canlıya rastlamak mümkün değil. Yabani hayvanların günler öncesinden kalmak ayak izleri değişik şekiller oluşturmuş. Yükseğe çıkıp aşağılara baktıkça manzara daha da ilginç bir hal alıyor. Bir tarafta Sarıyar Barajı, bir tarafta Kuş Cenneti ve sazlığı uzağında köyler, termik santralın bacaları ve dumanları, yapay yeşil göller, yeşil, kırmızı, mavi, sarı, gri topraklar.

Sevki_Silan_Nallihan_IMG_1620 Sevki_Silan_Nallihan_IMG_1627

 

 

 

 

 

 

Çölü andıran yüzey şekilleri üzerinde gezmek ve bu doğa harikasını görmek isterseniz; yağışlı havalarda gitmenizi kesinlikle tavsiye etmiyorum. Yağışlı havalarda yüzey çok fazla yumuşamakta ve yer yer çamur bataklığına dönüşmektedir.  Dolayısı ile yağışlı havalarda yüzey yürümek için kesinlikle elverişli değil.  Ayrıca çok sıcak günlerde de gitmenizi önermiyorum. Güneşin hem tepeden gelmesi hem de yüzeyden yansıması ayrıca tek bir gölge alanı bulunmaması gezmeyi zorlaştırmaktadır. Güneş kreminizin ve şapkanızın çok da fayda etmeyeceğini ifade edeyim.

Yağmur suları kül tepeciklerin altını oyduğu için çok dikkatli yürümek, kimi yerler bataklık özelliğini taşıdığından basılan yere de dikkat etmek gerekiyor. Tek başınıza gitmeyin…

Kesinlikle kaybolmayacağınız bu oluşumlarda bu ufak riskleri göze alıp gitmeye, görmeye ve o heyecanı yaşamaya değer…

Çayırhan Kuş Cenneti’nin yanı başında yükselen bu rengarek tepeler insanı bambaşka bir aleme götürüyor…

İnanın her türlü riske değecek bir manzara…

Sevki_Silan_Nallihan_IMG_1709

Sevki_Silan_Nallihan_IMG_1671

 

 

 

 

 

 

 

Fotoğraflar : Şevki Silan

Kaynak : İnternet

 

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir