Çamlıca Camii

Sevki Silan_Çamlıca_Camii_SSS6390

İstanbul Cami ve Eğitim-Kültür Hizmetleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından yaptırılan İstanbul Çamlıca Camii’nin yapımına 29 Mart 2013 yılında hafriyat çalışması ile başlanılmış, 06 Ağustos 2013 tarihinde temeli atılmış ve 7 Mart 2019 günü Regaip Kandili’nde ibadete açılmıştır. 

Çamlıca Tepesi’ne 57.500 m²’lik modern ve görkemli bir yapı olarak inşa edilen cami arsanın yaklaşık 15.000 m2’lik bir alanı kaplamaktadır.

Türkiye’nin en büyük camisi olan Çamlıca Camii İstanbul’un her noktasından görülebilmektedir.

Sevki Silan_Çamlıca_Camii_SSS7340

Caminin çevresinde 50.000,00 m² içerisinde yürüyüş yolları, oturma grupları, çocuk oyun parkları ve süs havuzlarından oluşan peyzaj alanı, gelen misafirlerin araç park ihtiyacını karşılaması için de yapının içerisinde dört katlı 3.500 araç kapasiteli otopark mevcuttur. 

Tüm kapalı ve açık alanlar alttan ısıtma sistemi ile ısıtılmaktadır.

Bu eserde Selçuklu–Osmanlı mimari çizgisinden hareketle neo klasik tarzda modern unsurlar kullanılmıştır.

Sevki Silan_Çamlıca_Camii_Panorama

İnşa edilen 6 minare imanın şartını temsil etmektedir. Bunlardan üç şerefeli 4 minaresi Malazgirt Zaferi’ne ithafen 107,1 metre, iki şerefeli 2 minaresi ise (avlu kısmındaki) 90 metre yüksekliğinde yapılmıştır.

Öndeki iki minarenin alt kısmında kufi yazıları mevcuttur. 

Caminin 72 metre yükseklikteki ana kubbesi İstanbul’da yaşayan 72 milleti, 34 metre çapındaki kubbesi İstanbul’u simgelemektedir.

Sevki Silan_Çamlıca_Camii_SSS5525-1

Kubbenin iç yüzeyine, 16 Türk devletine ithafen Allah’ın isimlerinden 16’sı, Haşr Suresi’nin son iki ayetinden istifade edilerek yazılmıştır.

Ana kubbenin üzerine 3 metre 12 santimetre genişliğinde, 7 metre 77 santimetre yüksekliğinde, 4,5 ton ağırlığında alem yerleştirilmiş, nano teknolojiyle renklendirilen ve 3 parçadan oluşan bu alem, dünyanın en büyük alemi olma özelliğini taşımaktadır.

Kubbenin üç yanındaki büyük camlarda hava/toprak/su 3 element anlatılmıştır.

Sevki Silan_Çamlıca_Camii_SSS3164

Caminin dışarıdan ana avluya girişinde yer alan ve mermerle kaplanan taç kapı, büyüklüğüyle de göz doldurmaktadır. Taç kapının avlunun içine bakan kısmında, Kasas Suresi’nin 77. ayeti yer alıyor. Caminin içine girilen kapının üzerine ise Al-i İmran Suresi’nin 132-136. ayetleri işlenmiştir.

Sevki Silan_Çamlıca_Camii_SSS3870

Caminin kubbe altındaki dört ayrı bölümde yer alan aslan göğüslerine, paslanmaz çelikten nano teknolojiyle üretilen hatla Arapça “Sesleri duyan”, “Dualara icabet eden”, “Ey ihtiyaçları gideren”, “Dualarımızı kabul et” sözleri yazılmıştır. 

Sevki Silan_Çamlıca_Camii_SSS5453

Yine nano teknoloji ürünü 220 metre boyunda ve yaklaşık 9 bin parçadan oluşan Fetih Suresi’nin tamamı kubbe altındaki kemerlere monte edilmiştir.

Çamlıca Camii, halı serili alanında 25 bin olmak üzere 63 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği bir cami kompleksi olarak yapılmıştır.

Sevki Silan_Çamlıca_Camii_SSS5885

Cami aynı anda 8 cenaze namazı kılınabilecek kapasitededir.

Sevki Silan_Çamlıca_Camii_SSS6898

Cami içinde hanımların daha rahat ibadet edebilmeleri için üst katlar ayrılmış olup, caminin yoğun olduğu günlerde birinci kat erkekler tarafından da kullanılmaktadır. 

Üst katlarda özel atölyelerde yaptırılan minyatür desenli çiniler mevcuttur. 

Sevki Silan_Çamlıca_Camii_SSS2407

Çamlıca Camii, ibadet alanının yanı sıra 11 bin metrekarelik müze, 1 bin 500 metrekarelik sanat galerisi, 3 bin metrekarelik kütüphane, 1071 kişilik konferans salonu, 6 sanat atölyesi, 3 bin 500 araçlık kapalı otoparkı bünyesinde barındırıyor.

Sevki Silan_Çamlıca_Camii_SSS1935-1

Cami dışında ve içinde çok sayıda yürüyen merdiven mevcut olup, gelen misafirlerin yoldan ya da otoparktan rahatlıkla cami avlusuna ve içine ulaşmaları sağlanmaktadır.

Yazı ve fotoğraflar Şevki Silan

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir